آیت الله هاشمی رفسنجانی در همایش سراسری معاونان و مدیران فرهنگی اجتماعی دانشگاه آزاداسلامی:

۱۶ دی ۱۳۹۳ | ۱۲:۱۸ کد : ۱۵۶ اخبار دانشگاه
آنا

اینکه افرادی از تفکر و تحقیق خود تقیه کنند، این آزاداندیشی نیست

خبرگزاری آنا: آیت الله هاشمی رفسنجانی گفت: وقتی که افراد از تفکر و تحقیق خود تقیه می‌کنند و جرأت طرح آن را ندارند، این آزاداندیشی نیست.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، آیت الله هاشمی رفسنجانی، رئیس هیئت مؤسس و هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی، صبح امروز در مراسم گردهمایی معاونان و مدیران فرهنگی اجتماعی این دانشگاه سخنرانی کرد.

آیت الله هاشمی در این مراسم، با اشاره به هفته وحدت و وجود اختلاف بین شیعه و سنی گفت: با ابتکار آیت الله منتظری هفته وحدت پیشنهاد و پذیرفته شد و تا امروز نیز جمعی از بزرگان جهان اسلام گرد هم جمع می‌شوند و راجع به این موضوع گفت‌وگو می‌کنند؛ اما من هنوز نتایج عملی و جدی ر ا در سطوح جامعه نمی‌بینم و باید در این باره فکری کرد.

وی، در بدو ورود به جلسه با دیدن جمعیت روحانیون حاضر در این نشست به ذکر خاطره‌ای پرداخت و گفت: در لحظه ورود به سالن جلسه، خاطره‌ای به ذهنم رسید. پیش از انقلاب که هنوز بچه‌های ما کوچک بودند مهمانان زیادی به خانه ما رفت و آمد می‌کردند که اکثرا از طلاب و روحانیون بودند. یک روز که به همراه خانواده به قم سفر کرده بودیم، در میدان آستانه، جمع زیادی از طلاب حضور داشتند که وقتی یاسر آن‌ها را دید گفت: یعنی این‌ها همه مهمان‌های پدرند که اینجا جمع شده‌اند؟

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: ما برای دانشگاه دو نوع پیوند در نظر گرفتیم یکی پیوند آزاد و دیگری اسلامی البته قبل از انقلاب هم بحث «آزاد» مطرح بود که این نوع دانشگاه قیود دیگر دانشگاه‌ها را نداشت. ما هم می‌خواستیم فضای تعلیم را باز‌تر کنیم. البته در سال‌های اول این امر محقق نشد اما کم کم شورای انقلاب فرهنگی مقرراتی وضع کرد که ما هم مثل بقیه دانشگاه‌ها شدیم.

وی افزود: برای همه دنیا روشن است که هر کجا بخواهند پیشرفت کنند و تحقیقات به صورت جدی انجام شود، باید شرایط آزاداندیشی شکل بگیرد. اینکه افرادی از تفکر و تحقیق خود تقیه کنند و جرأت طرح اندیشه و تحقیق خود را نداشته باشند، این آزاداندیشی نیست.

وی تأکید کرد: بنابراین واقعا جایی که می‌خواهد برای تحقیق باشد قطعا باید فضای آن، فضای آزادی باشد.

آیت الله هاشمی با اشاره به فضای فکری زمان پیامبر(ص) و حضرت علی(ع) گفت: در این رابطه می‌توان صدر اسلام را در نظر گرفت که جلساتی در محضر پیامبر و حضرت علی (ع) برگزار می‌شد. فضای به گونه‌ای بوده است که هر کسی می‌توانست مسئله خودش را مطرح کند. هرچند گاهی به اهانت کشیده می‌شد و وقتی حضرت علی خیلی خوب پاسخ می‌دادند سؤال‌کننده که بعضا از خوارج بودند اهانت می‌کردند. در این میان، یکبار شخصی نسبت به دانش حضرت امیر برافروخته شده بود و به ایشان اهانت کرد و یاران حضرت می‌خواستند به او حمله کنند. حضرت علی گفت که این شخص تنها یک جمله به من گفته است، اگر بخواهیم انتقام بگیریم فقط باید جواب او را با دشنام بدهیم یا اینکه عفو کنیم و ببخشیم که ایشان بخشیدند.

هاشمی رفسنجانی افزود: در بسیاری از محافل علمی، زندیق‌ها می‌آمدند و حرف‌های خود را با صدای بلند در جلوی امام مطرح می‌کردند.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: مسئله دیگر وحدت جهان اسلام است. ما باید برای این مصیبتی که الان دنیای اسلام را فرا گرفته دلمان بسوزد.

وی گفت: افراط تبدیل به یک ویروس همانند ابولا شده است؛ به ویژه در حکومت‌هایی افراطی که مردم ناراحت شده‌اند.