تهیه طرح کمیته جذب دانشجو توسط عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

۲۹ بهمن ۱۳۹۳ | ۲۰:۰۶ کد : ۲۰۳ اخبار دانشگاه
واحد اراک
تهیه طرح کمیته جذب دانشجو توسط عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

به گزارش خبرنگار آنا به نقل از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی اراک دکتر حسن سبیلان اردستانی عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در گفتگو با خبرنگار آنا گفت: با افزایش ظرفیت دانشگاه‌های دولتی شبانه، غیر انتفاعی، پیام نور و علمی کاربردی در تمام مناطق کشور، کاهش رشد جمعیت جوان و همچنین کاهش علاقه‌مندی شهروندان به ادامه تحصیلات آکادمیک، دانشگاه آزاد اسلامی باکاهش ورودی دانشجویان مقاطع کاردانی و کارشناسی [به استثنای تهران]  مواجه شده است. به تعبیر دیگر در گذشته با تقاضای زیاد ورود به دانشگاه، رقابت شدیدی بین شهروندان متقاضی تحصیلات تکمیلی وجود داشت و تمامی ظرفیت‌های دانشگاه‌های موجود کشور کامل می‌شد اما با روند فعلی، ظرفیت‌های دانشگاه‌ها خالی مانده است و با توجه به اینکه دانشگاه آزاد بزرگترین دانشگاه کشور محسوب می‌شود و از امکانات دولتی نیز بی بهره می‌باشد لذا باید چاره‌ای در این خصوص اندیشه و اجرا شود.

در این راستا دکتر حسن سبیلان اردستانی، دانش آموخته رشته ارتباطات اجتماعی، تغییر رویکرد از بازار بدون رقابت به بازار رقابتی در حوزه دانشگاه ها را راهکار مناسب حل این مشکل می داند.

وی می گوید: اگر تا چندی پیش فقط با اعلام ظرفیت، دانشگاه می توانست دانشجو جذب نماید، در وضعیت کنونی می‌باید با استفاده از تمامی روش‌های بازاریابی، شهروندان مستعد ادامه تحصیل در مقاطع دانشگاهی را جذب نمود.

این عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اراک می افزاید:  برای ورود به این رویکرد با توجه به تعدد و تنوع واحد‌های دانشگاه‌ آزاد باید برای هر واحد استراتژی و راهبردی اختصاصی به کار برده شود و نمی‌توان برای کلیت این دانشگاه راهبردی یکسان تجویز کرد.

دکتر حسن سبیلان اردستانی در راستای انعطاف پذیری راهبرد جذب دانشجو، استفاده از کمیته جذب دانشجو برای هر واحد دانشگاهی را بهترین راه حل می داند و می افزاید: این کمیته می‌تواند به فراخور امکانات و توانمندی‌های خود و شرایط محیطی و نیازهای علاقه‌مندان به تحصیلات تکمیلی بهترین راه‌کار را ارائه نماید.

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی اراک در تعریف این کمیته می گوید: "کمیته جذب دانشجو،کمیته برنامه‌ریزی هماهنگ و منسجم در شاخه‌های مختلف تبلیغات به همراه اجرای آن ها به صورت یک مجموعه مرتبط و با زمانبندی مشخص به منظور تاثیرگذاری بهتر و پیشبرد اهداف جذب دانشجو است که با تشکیل یک تیم عملیاتی و به کارگیری متخصصان مختلف و استخدام رسانه‌ها و ابزارهای ارتباط جمعی و ... کمپین جذب دانشجو را برنامه ریزی و اجرا ‌می نماید."

ایشان در ادامه اظهار می نماید: هر چند رویکرد ثابتی برای مدیریت و اجرای یک کمپین جذب دانشجو وجود ندارد و می توان از رویکردهای گوناگونی بهره برد، ولی بر مبنای تجارب، کمیته‌ها معمولاً می‌توانند از چند الگوی اصلی پیروی کنند و با توجه به نوع فرصت‌ها و تهدیدات، ضعف‌ها و قوت‌ها، یک روش را انتخاب نمایند ولی آنچه از اهمیت فراوانی برخوردار است قابلیت اجرایی و کاردانی مسئول و مدیر کمیته در مواجهه و حل مسائلی مانند: عدم هماهنگی بخش های مختلف، تصحیح خطاها، تاخیرهای زمانی، تغییرات اجباری اعضای تیم، تغییر وظایف اعضا، تغییر ناگهانی استراتژی، تغییرات برنامه ها در رسانه‌ها و ... می‌باشد.

دکتر حسن سبیلان اردستانی می گوید: مسلما کمپین جذب دانشجو, الهام گرفته از برنامه کلی واحد و خصوصاً اهداف جذب آن می‌باشد. برنامه‌ریزی درست به عنوان اولین قدم باعث می‌شود تا از کوتاه ترین و مناسب ترین راه به نتیجه مورد نظر دست یافت. در زمان برنامه‌ریزی باید فاکتورهایی مانند بودجه تبلیغات، وضعیت مستعدین به تحصیلات تکمیلی، وضعیت دانشگاه های دیگر و اهداف تبلیغات را در نظر داشت.

وی  می افزاید: در نهایت مهمترین مشکل در این طرح تصور رفتار کاسبکارانه عده ای از مسئولان و مدیران به طرح کمیته جذب دانشجو می باشد و آن را امری سطحی و سخیف می دانند در حالی که تمامی دانشگاه های معتبر و خصوصی جهان که از امکانات دولتی بهره نمی برند برای جذب دانشجو از تمامی ظرفیت های موجود بهره می برند و حال برخی اقدامات مستقیم و مرئی و برخی دیگر از اقدامات نامرئی و پنهان برای مخاطبان است. لذا برای اینکه دانشگاه آزاد اسلامی نیز بتواند در جذب دانشجو موفق باشد و وابسته به بودجه عمومی کشور نشود باید از مسیر تمامی دانشگاه های دنیا بگذرد.

لازم به ذکر است تهیه طرح «کمیته جذب دانشجو» در حال اتمام بوده و در ابتدای سال 1394 منتشر خواهد شد.